“Jutta, kom maar. Kom dan”. Onze logeerhond is een meter of dertig achter me blijven staan. Stokstijf staat ze met haar snuit diepgestoken in het hoge gras. Ze ruikt iets heel belangrijks maar ik wil verder. “Jutta, kom maar. Kom maar”. Uitnodigend buig ik voorover en klap enthousiast in mijn handen om haar aandacht te trekken. Geen reactie. Iets in het hoge gras is zoveel belangrijker.

Ik kijk om me heen. Ik overzie het hondenuitlaatpaadje. Niemand te zien. Ik zucht even: “jutta! Hierrr!”. Mijn zware mannenstem blaast haar kant op. Jutta spitst haar oren, rent mijn kant op en gaat voor me staan kwispelen alsof ze wil zeggen: “kijk eens hoe goed ik kan luisteren”. “Kom maar”, zeg ik zacht. Ik aai even over haar kop en gedwee loopt de hond met me mee.

Zo af en toe logeert Jutta bij ons. Ze is een kruising tussen een bouvier en een labrador. Jutta is supergoed opgevoed. Ze luistert, ze bedelt niet en doet geen hond of mens kwaad. Ik ben echt blij dat ze af en toe bij ons is. “Het enige met Jutta is”, had haar bazin in het begin gezegd, “het enige is dat ze beter naar mannen luistert dan naar vrouwen”. Mijn zoon blij want inderdaad, hij hoeft maar een kik te geven en ze luistert meteen naar hem.

Nu is het zo dat het voor mij stemtechnisch gezien best lastig is om een luide krachtige vrouwenstem op te zetten. Eigenlijk heb ik geen idee hoe mijn stem overkomt maar goed. Laatst, bij een klein meertje waren meerdere honden én hun baasjes. Ik wilde verder. Jutta niet. “Jutta, kom maar. Kom dan, we gaan”. Ik voelde mezelf weer gezellig voorover buigen en in mijn handen klappen. “Ze is niet van mij en ze luistert niet zo goed”, zei ik schaapachtig tegen de mevrouw naast me terwijl we samen keken hoe Jutta tot haar knieën in het water stond en bleef staan. 

De hond is braaf. Ik weet dat als ik wegloop Jutta me uiteindelijk gewoon volgt. En later, toen ik weer alleen met Jut was, moest ik het toch nog een paar keer proberen: “jutta! Hierrr! Lig! Goed zo. Brave hond”. Die stem, hé. Als ie maar laag genoeg is…

Jutta is gek op water.

Advertenties