Als ik je echt zou kennen, wat zou je me dan vertellen? Zo’n 50 eerstejaars studenten van rond de 18 en zo’n 15 volwassenen, collega’s. Met zijn allen zijn we een dag in de sporthal. We doen een Challenge Day.

Challenge Day is een dag vol emotie waarin er onderling meer bewustzijn wordt gecreëerd, meer respect ontstaat, vriendschappen worden beklonken of versterkt en ruzies worden bijgelegd. Het is een dag waarin jongeren de kans krijgen elkaar echt te leren kennen, om te ontdekken wie zij zelf en de andere deelnemers werkelijk zijn. Tijdens deze workshop gaan de jongeren actief aan de gang met drie hoofdonderwerpen:


  • Bewustwording van eigen gedrag en emoties

  • Meer begrip voor het gedrag en de emoties van anderen

  • Respect naar jezelf en anderen

Dit is wat op de website staat van challenge day over wat het precies inhoudt. Een aantal volwassenen doen mee om een voorbeeld en een voortrekker te zijn voor de jongeren. Dit alles was een understatement zeg. Heftig, emotioneel, zeer verbindend en vol respect. En als je wil dat de wereld een klein stukje beter wordt en als je niet langer alleen wil zijn vraag dan aan je buurman: “als ik je echt zou kennen, wat zou je me dan vertellen?” Letterlijk. 

Misschien heb je het wel eens op de televisie gezien, het programma met Arie Boomsma: Over de Streep. Het letterlijk over de streep stappen was een van de belangeijkste onderdelen van de dag. “Kijk om je heen. Je bent niet alleen”. Hieronder een impressie van het programma:

Zo intens als in deze trailer was het ook voor mij en voor iedereen die meedeed. Ik ben transgender, ik ben gewoon onzeker en ik voel me alleen. Ik weet nog steeds niet goed bij wie ik hoor. Deze dag vol mannen en vrouwen….. en ik. Respect voor iedereen en respect voor mij. Als je me echt zou kennen dan zou ik je dat vertellen. En dat heb ik gedaan.

Dit is mijn verhaal. Het verhaal van anderen was minstens zo indrukwekkend. Mooi, ontroerend en heftig soms. Maar altijd vol respect en liefde. En niemand stond alleen. Helemaal niemand.

Respect.

Advertenties