Vroeg opstaan. Heel vroeg. Naar het station met de trein. Schip​hol. Wachten, douane, inchecken en hupsakee, vliegen naar Bristol. Dan de bus, dan nog een bus. Even lopen, inchecken bij de rbnb, een klein dutje en na een fikse wandeling bergop ben ik hier in Glastonbury: 

Ik heb altijd al tripjes gemaakt. Een paar dagen alleen weg. Naar Rome. Of Jerusalem. Heerlijk. Maar toen leefde ik nog als een man. 

En nu ben ik een vrouw. Ik moet toegeven dat ik mijn korte nacht voor vertrek best een beetje de bibbers had. Alleen weg. Naar het buitenland. Schiphol. Passabel? En hoe moet het allemaal? Piekeren dus maar tegelijkertijd een reden om juist wel te willen gaan. Het is tijd om weer echt zelfredzaam te zijn, mijn vrijheid te claimen en te doen wat ik wil. Naar St. Petersburg wil ik ook. En naar Warschau. Maar dat zijn plaatsen waar ik als transgender niet meteen in mijn eentje heen kan, vermoed ik. In ieder geval ga ik dat nog niet uitproberen.

Glastonbury Engeland, dus. Lekker een paar dagen alleen weg. Met mijn nieuwe zelf op pad. En dat is het hem nou net: mijn nieuwe zelf wil ook graag op pad. Maar niet meer alleen met mezelf. Samen vind ik veel gezelliger. Lekker delen, verbinden, lolmaken en samen genieten. Wie had dat gedacht? Ik heb het wel naar mijn zin hoor. Maar samen is toch leuker. 

Ik wilde zo vaak alleen zijn. Ik moest me zo vaak afsluiten. Om het te redden. Om te overleven. Om tijd voor mezelf te hebben. Maar jeetje wat een ontdekking: alle tijd, waar en met wie ik ook ben, is tijd voor mezelf tegenwoordig. Ik hoef niet meer alleen.

“Hai schatje, met mij”, ik bel haar whatsapp via de wifi. “Hé Sandra, wat lekker om je even te horen. Hoe was je reis? Hoe is je kamer? Ik ben zo nieuwsgierig maar ik dacht ik laat je maar met rust omdat je daar zo’n behoefte aan hebt als je alleen weg bent”. Ik lach. “Nee, dat hoeft niet meer. Hoe was je dag? Zullen we even kletsen?” “Hè, ja, heerlijk”, zegt ze opgetogen. En ongemerkt is onze relatie weer een beetje mooier geworden want ik hoef niet meer alleen.


Het mag wel maar het hoeft niet meer alleen. Ik kan kiezen en dat voelt pas echt vrij.

Advertenties