“Bent u de vader of de moeder?” Verward kijk ik naar de eerste vraag van de enquete. Ik ben gevraagd om een vragenlijst in te vullen over de mate van tevredenheid over een revalidatiecentrum waar wij met onze zoon de afgelopen jaren veel zijn geweest. Natuurlijk wil ik meedoen maar bij deze eerste vraag voel ik weerstand. Nou vooruit dan maar: ik klik ‘vader’ aan bij gebrek aan beter. Vraag 2: “wat is de leeftijd van de vader?” Vraag 3: “nu volgen enkele vragen over hoe de vader de zorg van het revalidatiecentrum heeft ervaren”. Sjacherijnig klik ik de pagina weg en ga terug naar de uitnodigingsmail voor de enquete en druk op reply:

Geachte heer ***,
Bij het invullen van de vragenlijst loop ik er tegenaan dat slechts gekozen kan worden voor Vader of Moeder en dat terwijl er meerdere samenlevingsvormen zijn. Ik ben de biologische vader van mijn zoon maar ook transgender. Dus ik ben de vader niet meer. De moeder ben ik sowieso niet. Graag zou ik bv bij de vraag: wie vult de lijst in?, de optie Anders toegevoegd zien. Of gewoon de term opvoeder oid. Want ook homoseksuele mannen of vrouwen komen nu niet aan bod in de vragenlijst. Die zijn met twee vaders of twee moeders.
Bedankt alvast.

Met vriendelijke groet,

Later die dag deel ik deze ervaring met mijn zoon. Dat ik een mail heb gestuurd en dat ik hoop dat ik daarmee toch weer een stukje bewustwording heb meegegeven. “Maar San”, reageert hij, “wil je dan mijn vader niet meer zijn? Want dat kan echt niet hoor. Je bent toch mijn vader?” Hoor ik nu wat schrik in zijn stem? “Nee hoor jongen, ik ben en blijf altijd je vader. Maar ik wilde vooral vertellen aan de onderzoeker dat er meer smaken zijn dan vader en moeder”. Ik hoor mijn zoon geruststellend zuchten. “O, gelukkig”, zegt hij.

Vanaf het begin van mijn transitie hebben we onze zoon meegegeven dat ik, hoe ik ook zou veranderen, ik altijd zijn vader zou blijven. De afgelopen jaren hebben we een vorm gevonden waarin ik helemaal vrouw ben en dat ik toch zijn pappa blijf inclusief de zogenaamde vader-zoon dingen. Stoeien, auto rijden met harde muziek, plagen. Als mannen onder elkaar zijn we soms net wat korter door de bocht. Ik voel dat ik hem die verbinding graag wil meegeven. Dat dat ‘gewoon klopt’ of zo.

Zo hebben wij het vader/moeder issue opgelost en het werkt prima. Misschien als hij kleiner was geweest (hij was toen 9 en nu 15) tijdens mijn transitie dan had ik misschien gezegd dat hij twee moeders heeft. Misschien wil ik hem graag een vader geven omdat ik de mijne zo heb gemist. Ik denk er niet teveel over na. Ik ben vrouw en ik ben zijn pappa. De liefde stroomt en we mogen er zijn zoals we zijn en dat is gewoon heerlijk. En oja, de onderzoeker gaat bij een volgende vragenlijst rekening houden met de formulering.

Advertenties