Gisteren was ik op een stagebezoek. Terwijl ik zat te wachten tot alle deelnemers gereed waren om paats te nemen aan de tafel waar ik zojuist was neergezet, zag ik vanuit mijn ooghoek een plaatje van een gingerbreadpoppetje hangen boven een bureau tegenover mij. Ik keek wat nauwkeuriger en zag onder het poppetje https://www.genderbread.org staan. Ik had er nog nooit van gehoord en mijn nieuwsgierigheid was gewekt.Later, als ik thuis op de bank zit zoek ik het nog even op. Wat een toffe site zeg en wat simpel en helder uitgelegd hoe het nou allemaal zit met geslacht, genderidentiteit en en seksuele voorkeuren.

Ik vind het echt tof dat ik de verschillende termen zo overzichtelijk uitgelegd zie.

Genderidentiteit: hoe voel je je van binnen. Voel je je een man? Een vrouw? Allebei? Of misschien wisselt dat gevoel wel eens? Genderidentiteit is niet zichtbaar voor de buitenwereld.

Genderexpressie: de manier waarop je je genderidentiteit uit, naar buiten brengt. Hoe je je kleedt, hoe je je gedraagt. Dus hoe je je presenteert aan de buitenwereld. Ook hierbij is een grote mate van flexibiliteit mogelijk. De ene dag voel of gedraag ik me vrouwelijker dan de andere.

Biologische sekse: je lichamelijke karakteristieken, hoe je wordt geboren. Niet alleen je genitalieën bepalen in eerste instantie je sekse maar ook bijvoorbeeld je stem, haargroei, lichaamsbouw etc.

Seksuele en romantische aantrekkingskracht: val je op mannen? Val je op vrouwen? Of misschien op beiden? En misschien zelfs op niemand? Je snapt dat als je als vrouw op vrouwen valt je lesbisch wordt genoemd etc. Ook hier is een grote mate van flexibiliteit. Wie kan van zich zelf zeggen dat hij 100% op bijvoorbeeld mannen valt? En is dat dan altijd zo geweest?

Ik ben blij dat ik zo overzichtelijk de verschillende termen uitgelegd zie. Het geeft me helderheid in de genderchaos die ik soms nog om me heen en ook zelfs in mezelf ervaar. “Had ik dit tien jaar geleden maar onder ogen gehad”, schoot er even door me heen, bij het lezen op de website. Voor mij persoonlijk is het een ontzettende eye-opener dat er een verschil gemaakt wordt tussen seksuele en romantische voorkeuren. Kan dat dan, ik wist dat niet. Dit inzicht sluit aan bij mijn ontdekkingsreis van dit moment. Seksueel voel ik mij aangetrokken tot mannen en tot vrouwen. Maar verliefd worden, romantiek, dat heb ik dan weer alleen met vrouwen. Ik dacht altijd dat het nog een restant oude verkniptheid in me was. Maar nu lees ik dat die voorkeuren dus verschillend kunnen zijn. Fijn, fijn, fijn om dingen te kunnen duiden. Dat geeft inzicht en daarmee uitzicht.

Advertenties