Wat ze precies bedoelde weet ik niet. Ik voelde wél dat ze op het juiste spoor zat. Ik was in gesprek met een heldervoelende vrouw en voor haar was het heel duidelijk: ” je hebt de afgelopen jaren heel hard gewerkt. Je eigen veranderingsproces, je relatie, op sociaal gebied en je zelfbeeld. Ik heb het gevoel dat je wel een nieuwe balans hebt gevonden maar…”. Ze sluit haar ogen en zwijgt een tiental seconden. “Ja”, zegt ze dan op een manier alsof ze reageert op iemands reactie. “Ja”, herhaalt ze. Ze opent haar ogen en kijkt me aan. “Kom eens hier voor me staan”. Ik doe wat ze vraagt. Ze legt haar handen op mijn schouders en ik hoor haar diep zuchten. “Ja”, hoor ik haar weer zeggen.”Er is zoveel veranderd in en om je heen en dat is allemaal prima. Maar hoe zit het met je lichaam? Het is alsof je energetische lichaam je oude leven nog bij zich draagt. Dat je om die reden nog niet helemaal in balans bent”.

Ik draai me om en kijk haar aan. Dan spreid ze haar armen en knuffelt me liefdevol. “Volgens mij is dit waar je behoefte aan hebt. Heel erg lijfelijk aangeraakt worden”. Mijn lichaam ontspant zich en ik begin te huilen in haar armen. “Het gaat hartstikke goed met je en de komende tijd zul je nog veel meer naar buiten gaan. De wereld in, ontmoetingen hebben en jezelf laten zien”. Ik zucht. Dat klinkt fijn. Daar heb ik echt zin in. “Je energetische lichaam, dat wat om je heen zit, daar zit je oude gevecht nog. Het zou goed voor je zijn als je je op dat niveau een paar keer laat masseren. Om te reinigen, om ruimte te maken voor al het nieuwe in je leven”. Ik voel dat ze gelijk heeft.

Later, na deze bijzondere ontmoeting, glijden haar woorden nog door mijn gedachten. Ja, ik heb ontzettend de behoefte om te worden aangeraakt. Om vriendinnen te worden met mijn veranderde lichaam. Om eens echt stil te staan bij mijn borsten, mijn vagina, mijn verdwenen spierkracht en mijn roomzacht geworden huid. Kortom, ik voel dat het tijd is om te landen in mijn lijf. Ik weet echter niet zoveel af van energetische lichamen en massage. Is er iemand van jullie hier die weet waar of met wie ik dit zou kunnen aanpakken? Wie mij zou kunnen helpen om via massage naar mijn energetische lichaam te gaan? Opnieuw vertrouwd te raken met mijn lichaam? Dank je alvast voor het meedenken.

Eigenlijk is het heel logisch om na zulke grote lichamelijke en geestelijke veranderingen als die transgenders meemaken, bewust stil te staan bij het accepteren van en contact maken met het nieuwe lichaam?