Over mij.

Dit blog gaat over mij, mijn leven als vrouw. Ik ben nu 53 jaar en geboren als man. Sinds mei 2010 weet ik dat dat niet klopt en heb ik gezocht, ontkend, gehuild, gelachen en gevonden. Ik ben een vrouw. Met een begrijpende partner en een heerlijke zoon van 16 kan ik mijn leven vormgeven zoals dat voor mij en ons klopt. Ik leef sinds 7 februari 2013 als vrouw en ik ben langzaam aan mijn nieuwe leven en mijn nieuwe ik gewend geraakt. Ik ben liefdevol onthaald en ik heb mijn best gedaan en nog steeds, om mijn vrienden, familie en collega’s mee te nemen op deze bijzondere reis. Wat dat betreft weet ik dat ik een geluksvogel ben. Ik ben altijd nieuwsgierig en kan ook verschrikkelijk mutsen over hoe het nou allemaal moet in het leven. Op dit blog kun je over dit alles lezen. Over de stappen die ik zet, over mijn eigen gedachten daarbij, over mijn omgeving, mijn liefde en mijn twijfels. Veel plezier bij het lezen. Mocht je oude verhalen van tot 2012 willen teruglezen dan kan dat op:

http://kirsten01.wordpress.com/

Liefs, Sandra

Januari 2019.
Ik ben geopereerd in 2015 en mijn transitie ligt grotendeels achter me. Althans zo lijkt het. Als vrouw nu maak ik van alles mee en probeer ik een nieuwe balans te vinden. Hoe is het om als vrouw te leven? Hoe zit het met relaties en seksualiteit? Wat betekent mijn transitie voor mijn maatschappelijke positie? Hoe verhoud ik mij nu tot mannen, en vrouwen? Maar vooral, hoe ga ik om met mezelf, een slimme en tegelijkertijd emotionele vrouw. Er is zo weinig te vinden over het leven als transgender ná de transitie. Vandaar dat ik met veel plezier doorschrijf en mijn avonturen hier deel. Veel leesplezier.

14 gedachten over “Over mij.”

 1. Hi Sandra. Mooie blog heb je. Je beschrijft het proces erg goed. De verwarring, frustratie en vreugde. Zet ‘m op! ….hmmmmmm kan er misschien Zet ‘r op! van maken. Fout Nederlands maar klinkt zoveel gezelliger. Knuffel

  Geliked door 1 persoon

  • Haha, ja nou, ik ben lekker bezig ja. De meeste stappen zijn wel gezet (alleen nog opereren) . Vooraf had ik geen idee wat het allemaal inhield. Maar het is met recht een transitieproces, zowel fysiek als geestelijk.

   Like

 2. Gwendoline gezegd:

  Hallo Sandra, waanzinnig mooi en eerlijk geschreven blog. Ik blijf je volgen. Zelf sta ik aan het begin en loop sinds 2 weken bij een psycholoog. Gesprekken waarbij van alles op z’n plaats valt. Maar nog meer bij het lezen van jou blog, kom ik op zoveel aha momentjes met van verrekt, dat klopt ik zit helemaal niet in kbamp man. Enzo kan ik nog wel even doorgaan. Bedankt dat jij onbewust de mist in mijn hoofd weet op te klaren. Klinkt idioot misschien maar ik ben je dankbaar.

  Nou ga zo door, en misschien moet ik ook maar eens een blog gaan opstarten om mijn gedachten en gevoelens te ordenen.

  Bedankt en heel veel moois toegewenst,

  Gwendoline

  Like

  • Hoi Gwendoline,
   Fijn dat ik wat voor je kan betekenen. Ben zelf enorm zoekend (geweest) en nog steeds naar het wat en hoe van de transwereld. Ben inmiddels aardig op weg in het traject en nog steeds ontdek ik dingen of vraag ik me af hoe iets in godsnaam werkt. Dat van die mist herken ik , hoor.
   Veel succes de komende tijd en als je wat wil weten of vragen kan dat altijd.
   Groeten, Sandra

   Like

 3. Tessa Smorenburg gezegd:

  Beste Sandra,

  U schrijft een openhartig blog, waarin ik het prachtig vind dat ik mee mag leven/lezen in wat het betekent om transgender te zijn. Ik ben momenteel bezig met mijn masterscriptie over transgenders en hun positie van de burger. Ik zou u hier graag een persoonlijk bericht over willen sturen.

  Hartelijke groet,
  Tessa

  Like

 4. Hi Sandra,

  Ik zal me even kort voorstellen: mijn naam is Sabine van der Spoel en ik studeer journalistiek in Zwolle. Ik heb stage gelopen bij Ze.nl en zo ben ik op je blog terecht gekomen. Helaas had Karin je e-mailadres niet meer omdat ze laatst haar inbox moest opschonen, vandaar dat ik het via deze weg probeer.

  Voor mijn afstuderen wil ik graag een serie artikelen maken over onvoorwaardelijke liefde. Ik vind het verhaal van jou en Saskia erg mooi en ik zou jullie beide hier graag over willen interviewen. Ik hoop heel erg dat jullie hieraan mee willen werken. Ik ben te bereiken op sabinespoel@gmail.com. Als je mij een mail zou kunnen sturen kan ik mijn idee ook nog verder toelichten.

  Vriendelijke groetjes,
  Sabine van der Spoel

  Like

 5. Bridget (Berry) Klein Ganseij gezegd:

  Dank je voor je verhaal. Ik kan wel zeggen dat zoveel dingen zo herkenbaar zijn, en het lukt me eigenlijk nooit om mijn ogen droog te houden als ik je blog lees. Zit aan het begin van het traject, en vind veel steun in de gedachte dat er veel goed uit komt.
  Bridget

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Bridget,
   Dank je voor je mooie woorden. Ik zal niet ontkennen dat het een pittig traject is. Veel heftiger kun je jezelf niet tegenkomen volgens mij. Aan de andere kant kom je ook het mooiste uit jezelf en anderen tegen. Moe maar voldaan kan ik nu zeggen.
   Veel liefde en succes,
   Sandra

   Like

 6. Sacha Berman gezegd:

  Beste Sandra,
  Ik zou jou heel graag wat willen vragen. Ik doen research naar transgenders en hun gezin situatie. En na het lezen van al deze mooi geschreven stukken, hoop ik dat wij elkaar zeker kunnen helpen!
  Mvg,
  Sacha Berman

  Like

 7. Meike Oskam & Chiara Surowietz gezegd:

  Hoi Sandra,
  Ten eerste: wij hebben heel veel respect voor u. We vinden het heel knap hoe u uw verhalen deelt op dit blog.
  Meike en ik hebben een project op school voor biologie. We moeten een filmpje maken over een onderwerp over seksualiteit. Wij hebben gekozen voor het onderwerp genderdysforie / transgender. Dit komt omdat dit een erg actueel, maar ook een heel bijzonder onderwerp is. Wij hebben uw verhaal gelezen en wij willen u graag interviewen voor ons project, als u dat goed vindt.

  Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Meike Oskam (14) & Chiara Surowietz (14)

  Geliked door 1 persoon

  • Beste meiden, Hartstikke leuk dat jullie reageren. Juliie mogen me interviewen als je wil. Geven jullie aan hoe jullie dat willen doen? Groeten, Sandra

   Geliked door 1 persoon

   • Meike Oskam & Chiara Surowietz gezegd:

    Hoi Sandra,
    Super leuk dat je hebt gereageerd! Heeft u op dinsdagmiddag 17 mei tussen half 2 tot 2 uur tijd om met ons te skypen (dan hebben we namelijk mentorles). Als dat niet lukt hebben wij op dinsdag vanaf 4 uur tijd. Als dit allebei niet kan, zouden wij het liefst maandag(ochtend) 16 mei het interview willen doen. Als u een andere manier prettiger vindt, horen wij dat graag.

    Alvast bedankt voor de moeite!

    Groetjes,
    Meike Oskam & Chiara Surowietz

    Like

 8. Josette gezegd:

  Hallo Sandra, ik volg nu ook jouw blog en ik loop nu ook bij een gendertherapeut en ik hoop binnenkort met de hormonen te starten want mijn lichaam is man maar ik voel mij vrouw en de beslissing om verder als vrouw door het leven te gaan heeft me veel rust gebracht. Groet, Josette

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s